Kas templiga või templita

Siia võiks postitada filateelia-alaseid küsimusi ja probleeme, millele kogenumatelt kommentaari soovitakse või siis häid nõuandeid, mis ka huvikaaslastel kasulik teada võiks olla
Post Reply
Külastaja

Kas templiga või templita

Post by Külastaja »

Tere
Olen täielik algaja. Lugesin siit üht vastust, kuid ei saanud selgust, kas hinnalisemad on templiga või templita margid? Kas näiteks praegu Eestis käibel olevaid marke tasuks koguda tembeldatuna või mitte?
Ette tänades
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

Re: Kas templiga või templita

Post by elmo »

Külastaja wrote:Lugesin siit üht vastust, kuid ei saanud selgust, kas hinnalisemad on templiga või templita margid? Kas näiteks praegu Eestis käibel olevaid marke tasuks koguda tembeldatuna või mitte?
Ette tänades
Küsija vihjab ilmselt mu vastustele teema all
viewtopic.php?t=427
Ega kõikehõlmavat vastust küsimusele kas hinnalisemad on templita või templiga postmargid polegi nii lihtne anda. Enamasti on kallimad puhtad postmargid.
Lisan veel mõned asjaolud, mida silmas pidada, kui valitakse kas puhaste ja templita postmarkide vahel.

Puhaste markide eeliseks on see, et postmargi motiivi ei kata templijäljend, mis on eriti oluline, kui eelistatult keskendutakse postmarkidel kujutatule (näiteks temaatilise filateelia puhul). Tänapäeval antakse suhteliselt paljud postmargid välja postmargiplokkide, postmargivihikute või väikepoognate kujul. Postimaksevahendina kasutades pole väljaspool postmarki olevatel kujundatud servadel või mitme margi koostrüki säilumisel mingit tähtsust ja nii on tembeldatuna taolisi tervikuid palju raskem saada. Sageli polegi muud võimalust, kui spetsiaalselt postitada sobivalt frankeeritud saadetis või puhas mark(-id) lasta ära tembeldada, tühistades nii nende väärtuse postimaksevahendina. Puhaste markide kogumisel jäävad need mured ära.

Tembeldatud postmarkide puhul on nende hind selle võrra väiksem. et postimaksevahendina on need oma rolli täitnud. Kui postmarke kogutakse eelkõige kui postimaksevahendeid ja neil kujutatu on koguja jaoks tähtsuselt teisel kohal, siis on kindlasti õigem koguda templiga postmarke. Kogumisele lisab pinget püüd leida sobivalt tembeldatud eksemplare ning tembeldatuna eelpool nimetatud terviklikke postmargiplokke, vihikulehti või postmarke, millel küljes tükk postmargipoogna kujundatud servadega...

Kui kogumisala pole väga laialdane, siis soovitan otsustamise edasi lükata kuni mingi aeg on kugutud -- rohken teadmisi ja kogemusi aitavad sobivat valikut teha. Seni aga koguda samu marke nii puhtana kui ka templiga. Need, mis pärast valikuotsust üle jäävad sobivad kas vahetuskaubaks huvikaaslastega või postimaksevahendina kasutamiseks, kui loobutakse puhaste postmarkide kogumisest.
Jaanus

kumba koguda

Post by Jaanus »

Üldreeglina on uued postmargid kallimad puhtalt. See sõltub ka erinevate riikide traditsioonist. Näiteks venelased eelistavad puhtaid postmarke, sakslased aga tihti just kasutatuid. Pisut teisiti on lugu väikeriikidega, kelle hulka ka Eesti kipub kuuluma. Väikeriikide marke on lihtne tellida puhtalt, raskem hankida kasutatuna. Nagu Elmogi siin ütles - kui kogud postmarki kui kunstiobjekti, eelistad ilmselt puhast. Kui aga kogud marki, kui postimaksekviitungit, oleks sisulisem koguda tembeldatuid. Tembeldatud markide kogu on ilmselt isikupärasem, kuna variante, kuidas koguda, on rohkem.
Kuigi olulist hinnavahet ei ole, on uusi margiplokke keerulisem hankida templiga. Ja veel: kui Eesti läheb üle eurole, kaotab osa marke mõne aja pärast kehtivuse. Siis võib kujuneda olukord, kus mõnda marki on lihtsam ja odavam leida puhtalt, keeruline aga postis kasutatult.
Post Reply

Return to “Filateelia-alased küsimused, vastused ja nõuanded”