Reisimuljeid Pihkvamaalt

Kuna järgnevad alafoorumid on kõik rohkem või vähem Eesti-kesksed, siis selle alafoorumi alla võiks paigutada kõik huvitava, mis Eestiga otseselt ei seostu, kuid võiks siiski huvi pakkuda ...
Post Reply
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

Reisimuljeid Pihkvamaalt

Post by elmo »

Austatud listikaaslased ja muidu kogujad!
Õigeusklike Jõulud õnnestus minul vastu võtta iidses Pihkvas või Olga linnas. Viibisin Pihkvas 5-8. jaanuarini. Ilus linn, ja uusaasta meeleolu tegid linna veel ilusamaks.
Kogujana, loomulikult, ootasin ka oma kogu täiendust. Millal teine kord jälle saab Venemaale ja isiklikult postkontorisse marke-ümbrikuid-postkaarte soetama!
Pihkvas sain külastada kahte sidejaoskonda, nende seas ka oblastilinna suurimat postiasutust. Oh seda üllatust! Oblasti sidejaoskond oli suuruselt väiksem kui meie eesti külapoekene. Õhtusel tunnil siin töötas ainult üks "aknake". Vähesed kliendid – arvata võib firmade esindajad - andsid üle sularaha… Üks vanem daam maksis kommunaalmakse…
Mind aga huvitasid Venemaa margid ja markeeritud ümbrikud. Jälle üllatus! Pakuti kolm kleepsmarki sarjast "Arhitektuuri mälestised".
Image
Neljanda margi samast sarjast soetasin Petseris, kloostri kõrval asuvast ajalehekioskist. See oli kogu minu margi saak nelja päeva jooksul.
Markeeritud-illustreeritud ümbrikutest oli oblastipostkontoris pakkuda kaks erinevat A-ümbrikut (A-tariif on riigisisestele kirjadele). Õnneks üks ümbrik oli ka Pihkva oblastiteemaline, sellel Petseri kloostri sisehoov. Teine ümbrik oli täiesti ajakohane – jõuluteemaline. Kohalik postitöötaja polnud kitsi kalendertempli jagamisega.
Teises Pihkva kesklinnas asuvas sidejaoskonnas sain soetada kaks markeeritud-illustreeritud ümbriku. Marke siin ei olnud, kuna neid on juba uusaasta teemalistele ümbrikutele kleebitud. Ka siin oli postitöötaja lahke ostetud ümbrikud kalendertempliga kustutama.
Image
Image
Suureks üllatuseks oli ka Puškiniga seotud kohtades ma sain osta vaid ühe (ja see oli ka ainuke müügil olev) illustreeritud ümbriku. Kahjuks ei osanud Mihhailovskoje suveniiripoekese müüa seletada, kes on ümbriku ilmutanud ja millises tiraažis. Ümbriku ostmine oli ka oma ette seiklus. Müüa algul teatas, et Puškini teemalisi marke ja ümbrike pole üldse olemas. Siis aga meenus talle, et kusagil kappi nurgas peaks olema üks vana ümbrik. Veidi kortsus ja määrdunud ümbriku eest palus müüa 9 rubla. Mingit ostu-müügi tšekki mulle ei väljastatud.
Aga selle Puškinskije Gori kellatorni ümbrikus ootas mind kaunis leid. Kirjapaber, mis ümbrikus oli illustreeritud Puškini väikese portreega ja luuletaja enda sõnadega: "Ma kirja teile kirjutan…".
Soetasin ka mõned postkaardid. Enamus neist on nõukogude ajast pärit. Nii Pihkva Kremli vaatega postkaart on trükitud 1976. aastal. Eriti mõnus on uudistada kaardil olevat komsomoliteemalist marki ja hinda – 5 kop.
Image
Svjatogorskis, kuhu on maetud Puškin, soetasin postkaardikomplekti 1990.aastast. Siis oleksin komplekti eest maksnud 62 kopikat, nüüd aga oli hinnaks 30 rubla (u 15 EEKi).
Image
Izborski linnuse nänni müügipunktis leidsin ka tänapäeval (2000.a.) toimetatud kaks postkaarti. Nendel juba ingliskeelne tekst.
Image
Petseri kloostris oli müügil suur valik väga ilusaid jõuluteemalisi postkaarte. Põnev oli aga see, et müüa-munk andis igale ostajale kaasa ka 1993. aastal välja antud markeerimata ümbriku „Petseri klooster“ ja seda täiesti tasuta. Paistis, et selliseid ümbrikuid oli leti all külluses.
Image
Ja veel üks markeeritud-illustreeritud ümbrik sai Pihkvast soetatud. Sellest ümbrikust oli ka meie foorumis juttu. Teada on, et Pihkva oblastis asub Velikije Luki, kus on püstitatud mitmeid Isamaasõja / Teise Maailmaasõja ausambaid. 2005. aastal lasi Venemaa post välja ümbriku, kus üks nendest on kujutatud. See on mälestusmärk Eesti korpuses sõdinud sõjameestele.
Sellised siis filatelistlikud reisimuljed lähi-Venemaast.

Tervitusega Samuel Golomb

==============
Loodetavasti said pildid teksti vahele enam vähem õigesse kohta ...
Elmo Viigipuu
Post Reply

Return to “Huvitavat kogu maailmast”